Zambia: Kazungula-brug ingehuldigd door Félix Tshisekedi (CongoForum)

LUSAKA – In zijn dubbele hoedanigheid van president van de Democratische Republiek Congo en van de Afrikaanse Unie (UA) heeft Félix Antoine Tshisekedi gisteren, maandag 10 mei 2021, het symbolische lint doorgeknipt ter inwijding van de Kazungula-brug, over de gelijknamige rivier, op 70 km van de stad Livingstone, op de grens tussen Zambia en Botswana. Dit gebeurde in aanwezigheid van zijn ambtgenoten uit Zambia, Edgar Lungu, Botswana, Mokgweetsi Masisi, Mozambique, Filipe Nyusi en Zimbabwe, Emerson Mnangagwa. Dat meldde het dagblad Le Phare. 

De 923 meter lange brug, die door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) en Japan voor meer dan 250 miljoen dollar wordt gefinancierd, maakt deel uit van de “Noord-Zuid-corridor”, die het noordelijke deel van Afrika met het zuidelijke deel moet verbinden.

In een korte toespraak toonde de AU-chef zich verheugd over de verwezenlijking van een project dat de integratie bevordert en een sleutelrol zal spelen voor de realisatie van een Afrikaanse continentale vrijhandelszone (AfCFTA). Verwacht wordt dat de handelsroute het goederenverkeer tussen de haven van Durban in Zuid-Afrika en Dar-es-Salaam in Tanzania zal vergemakkelijken. SADC-lidstaten als Botswana, Zambia, Zimbabwe, Malawi en de DR Congo zullen hier voordeel bij ondervinden, aldus Le Phare. De transportkosten en de transittijden zullen verminderen.

Morgen, woensdag, wordt Tshisekedi overigens verwacht in Lubumbashi, in de provincie Haut-Katanga.

© CongoForum, 11.05.21 

Beeld – bron: Presidentiële pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.